Loviisan Lämpö investoi Pornaisissa Polar Night Energyn hiekka-akkuun – Matkalla kohti polttamatonta lämmöntuotantoa
|

Polar Night Energy ja Loviisan Lämpö ovat sopineet lämpöenergiavaraston rakentamisesta. Uusi 1 MW hiekka-akku rakennetaan Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Lämpöenergiavaraston väliaineena käytetään Tulikiven varaavien tulisijojen tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta.

Polar Night Energy ja kotimainen kaukolämpöyhtiö Loviisan Lämpö ovat sopineet teollisen mittakaavan hiekka-akun rakentamisesta Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Uuden hiekka-akun teho on 1 MW ja varastointikapasiteetti 100 MWh. Se on noin kymmenkertainen vuodesta 2022 Kankaanpäässä toimineeseen hiekka-akkuun verrattuna. Hiekka-akun tavoitteena on Pornaisten kunnan alueella toimivan kaukolämpöverkon lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja uudentyyppisen joustavan lämmöntuotantoteknologian käyttöönotto.

 ”Loviisan Lämpö etenee kohti ilmastoystävällisempää energiantuotantoa. Hiekka-akun avulla voimme merkittävästi vähentää polttamalla tuotettua energiaa ja luopua kokonaan öljyn käyttämisestä” ,sanoo Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen. Investoinnin vaikutus kokonaispäästöihin on noin160 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2e) vuodessa, mikä tarkoittaa lähes 70 prosentin päästövähennystä Pornaisten kaukolämpöverkossa. Öljystä luopumisenlisäksi hakepolttoaineen käyttö vähenee noin 60 prosenttia.

Myös Pornaisten kunta on innoissaan uudesta lämmitysmuodosta. Yksi Pornaisten kuntastrategian päämääristä on ”Kohti hiilineutraalia Pornaista”. Suuri osa kunnan omista rakennuksista on kaukolämmössä, kuten Yhtenäiskoulu, kunnantalo ja kirjasto. ”Kuntamme toivottaa tervetulleiksi kaikki kaukolämpötoiminnan päästöjä vähentävät, innovatiiviset kehityshankkeet ja verkon laajentamisen”, sanoo Pornaisten kunnanjohtaja Antti Kuusela.

Hiekka-akku on joustava sekä sähkö- että kaukolämpöverkon suuntaan. Hiekka-akkua ladataan sähköverkosta Polar Night Energyn kehittämän latausalgoritmin mukaan siten, että lataukseen käytettävän sähkön hinta minimoidaan ja samalla kaukolämmön tulevat lämmöntarpeet pystytään täyttämään. Lämpövarastonkapasiteetti vastaa kesäaikaan vajaan kuukauden ja talvella vajaan viikon lämmön tarvetta Pornaisissa. ”Haluamme olla mahdollistamassa uusiutuvan energian kasvua. Hiekka-akusta tehdään sen kokoinen, että sillä voi osallistua myös kaikille Fingridin reservi- ja säätösähkömarkkinoille. Hiekka-akku auttaa pitämään sähköverkkoa tasapainossa, kun tuuli- ja aurinkoenergian osuusverkossa kasvaa”, sanoo Mikko Paajanen.

Loviisan Lämmön omistaa pääomasijoitusyhtiö CapManiin kuuluva CapMan Infran rahasto. CapManin visiona on olla vastuullisin pääomasijoittaja Pohjoismaissa. Yritys on sitoutunut luomaan kestävää tulevaisuutta vastaamalla ilmastohaasteisiin sekä hyödyntämällä resursseja tehokkaasti. ”Loviisan Lämmön tekemä investointi hiekka-akkuun on konkreettinen askel kohti CapManin ilmastotavoitteita. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme ja etsimään ratkaisuja, jotka vievät meitä kohti nettonollapäästöjä, ja joista tämä innovatiivinen ratkaisu on erinomainen esimerkki”, sanoo CapMan Infran sijoitusjohtaja Sauli Antila.

Polar Night Energy toimittaa hiekka-akun Loviisan Lämmölle avaimet käteen -toimituksena. Hiekka-akusta tulee noin 13 metriä korkea ja 15 metriä leveä. Hiekka-akun rakentamisen ja testaamisen arvioitukesto on noin 13 kuukautta. Projekti on saanut Business Finlandin uudenteknologian energiatukea. ”On hienoa päästä rakentamaan suurta teollisen mittakaavan lämpövarastoa, joka tulee vieläpä toimimaan primäärituotantolaitoksena Pornaisten kaukolämpöverkossa. Tämä on iso askel hiekka-akkuteknologian skaalaamisessa”, sanoo Polar Night Energyn operatiivinen johtaja Liisa Naskali.

 Pornaisten hiekka-akun väliaineena käytetään Tulikiven sivuvirtakiveä ­­– Valinta edistää kiertotaloutta

Loviisan Lämmön uuden lämpöenergiavaraston väliaineena tullaan käyttämään Tulikiven tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta. Tulikivi on varaavien tulisijojen markkinajohtajamaailmassa. ”Yhteistyö Polar Night Energyn kanssa on mielenkiintoinen avaus uuteen liiketoimintaan, jossa hyödynnetään vuolukiven perinteisiä vahvuuksia, kuten hyviä lämmönjohto- ja varausominaisuuksia. Yhteistyö tukee Tulikiven tavoitteita raaka-aineen mahdollisimman korkeasta hyödyntämisestä”, sanoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Hiekka-akuissa voi käyttää lämmönvarastointimateriaalina joustavasti erilaisia hiekan kaltaisia materiaaleja. Vuolukivimurske johtaa tavanomaista hiekkaa paremmin lämpöä. Polar Night Energyn ja Tulikiven tekemientutkimusten perusteella vuolukivimurske sopii ominaisuuksiensa takia erinomaisesti käytettäväksi Loviisan Lämmön hiekka-akussa.

”Valitsemme väliaineen aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Erilaisten materiaalien tutkiminen ja testaaminen on meille tärkeää, jotta pystymme käyttämään materiaaleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan sopivia, kustannustehokkaita ja kiertotaloutta edistäviä”, sanoo Polar Night Energy Liisa Naskali ja lisää: ”Tulikivi on tunnettu ja perinteinen yritys. Heidän käyttämänsä vuolukivi on hyvin suomalainen juttu. On hienoa tehdä yhteistyötä Tulikiven kanssa.”

 *

Lisätietoa yrityksistä

Loviisan Lämpö on kotimainen kaukolämpöyhtiö, joka toimittaa kaukolämpöä asiakkaalleen Loviisan, Pukkilan, Pornaisten, Pyhtään Siltakylän, Pyhtään kirkonkylän sekä Lappohjan alueilla. Loviisan Lämpö Oy:n omistaa CapMan Infra.

CapMan on johtava pohjoismainen aktiivista arvonluontityötä tekevä pääomasijoittaja. Olemme kehittäneet satoja yhtiöitä ja kiinteistöjä ja luoneet merkittävää arvoa yli kolme vuosikymmentä. Hallinnoimme yhteensä yli 5 miljardin euron pääomia ja sijoitusalueemme kattavat kiinteistö-, infrastruktuuri- ja luonnonvarasijoittamisen, sekä vähemmistö- ja enemmistösijoitukset kohdeyhtiöihin. https://capman.com/fi/

Tulikivi on varaavien tulisijojenmarkkinajohtaja maailmassa. Tulikivi on syntynyt yhdistämällä suomalainen arktisten olosuhteiden tuntemus, puulämmitysosaaminen ja ainutlaatuinen vuolukivivaranto. https://tulikivi.fi

Polar Night Energy on tamperelainen startup-yritys, joka suunnittelee ja valmistaa korkean lämpötilan energiavarastoja tuuli- ja aurinkoenergialle. Yrityksen kehittämä hiekka-akku mahdollistaa tuuli- ja aurinkoenergian voimakkaan lisäämisen ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen. Yritys on perustettu 2018. https://polarnightenergy.fi

LOVIISAN LÄMPÖ – VASTUULLINEN EDELLÄKÄVIJÄ.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.